Botoks Nedir?

Botoks (Botulinum toksin), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Bu toksin başlangıçta şaşılık tedavisinde kullanılsa da zamanla medikal estetik tedavilerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. En yaygın kullanım alanı kırışıklık giderimi ve terleme azaltımıdır. Bazı kesimlerce kullanımının zararlı olduğu söylense de 80’e yakın ülkenin ve ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda botulinum toksininin herhangi bir zararı olmadığı ispatlanmış ve 25 yıldır dünya üzerinde tedavi protokolü olarak kabul görmüştür.

Özel Novar Polikliniklerinde botulinum toksin uygulaması

Özel Novar Polikliniklerinde botulinum toksin uygulaması; uzman hekimler tarafından, Sağlık Bakanlığı onaylı, orijinal Dysport ve Allergan marka ürünler ile; kişinin doğallığını bozmadan naturel bir şekilde yapılmaktadır. Uygulamadan 15 gün sonra hastalar tekrar polikliniğe davet edilerek uygulama kontrolü sağlanmaktadır. Gerekli durumlarda hekimler tarafından rötuş yapılarak uygulamanın yeterliliği arttırılmaktadır.

DİKKAT!

   Botoks uygulaması için Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca onaylı ve ruhsatlı 2 marka bulunmaktadır. Bunlar FDA onaylı ve CE belgeli, dünya çapında güven kazanmış Allergan ve Dysport markalarıdır. Özellikle son dönemlerde yurdumuza menşei Çin, İran vs. gibi ülkelerden kaçak yollarla botoks adı altında ruhsatsız, hijyenik olmayan, onaysız ilaçlar sokulmaktadır.

Lütfen poliklinik, tıp merkezi, hastane dışında yetkisiz yerlerde yetkisiz kişilerin elinde onaysız ve ruhsatsız ilaçlar ile sağlığınızı riske atmayın.

 

Botulinum toksin (botoks) nasıl bir uygulamadır?

Botulinum toksin, uygulamanın yapıldığı alandaki kasların 1-2 cm kadarlık kısmında hareket hafiflemesi sağlar. Dolayısıyla kişinin kas hareketi tamamen durmaz. Bu sayede istenmeyen veya abartılı mimik hareketlerinin kişinin dokusunda yarattığı çizgilenmeler ve kırılmalarda iyileşmeler görülür. Uygulama gebelik sürecindeki kadınlara, emziren annelere ve kas rahatsızlığı olan kişilere yapılamaz.

BOTOKS

Botulinum toksin (botoks) kalıcılığı nedir?

Uygulama yapıldıktan sonra kasların hareket kısıtlılığı 10 gün içerisinde yavaş yavaş belirginleşmeye başlar ve bu etki yaklaşık 3 ay kadar devam eder. Güçlü kaslar 3 aydan sonra yavaş yavaş hareketlenmeye başlarken ortalama 4 ay kadar sonra zayıf kaslarda da minimal hareketler başlayabilir. 6 ay sonra etki oldukça azalacağı için uygulama tekrarı gerekebilir. Fakat uygulama yinelendikçe kalıcılığı artacaktır. Uzmanlar 3 aydan önce işlem tekrarı yapılmamasını önerirken, uzun aralıklarla yapılan botulinum toksin uygulamasının düzenli tekrarının herhangi bir zararının olmadığını da belirtmektedirler.

Botolinum toksin uygulaması sonrası sinir kas bileşkesi

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışmaları, üzerlerini örten derideki kıvrımları belirgin hâle getirir. Bu nedenle yüzde kırışıklıklar ortaya çıkar. 

Kırışıklıkların ortaya çıkmasında en önemli etken kişinin genetiğidir. Botoks; Kas hareketleriyle doğrudan ilişkili bu dinamik kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Botoks uygulaması, cilt yüzeyindeki ince yapı değişiklikleri ve dinlenme hâlinde mevcut olan çizgiler için daha az etkilidir.

deri_alti
botoks1

Botulinum toksin (botoks) uygulama alanları

Yüz Botoksu: Kırışıklık azaltımı için kaş ortası, alın, göz çevresi gibi alanlara yapılan botulinum toksin uygulamasıdır.

Burun Ucu Botoksu: Düşük burun uçlarının kalkması için burun köküne yapılan botulinum toksin uygulamasıdır.

Gummy Smile Botoksu: Gülümseme esnasında rahatsız edici derecede görünen diş etlerinin, görünme oranını azaltmak amacıyla yapılır. Uygulama aynı zamanda üst dudakta hafif dolgunlaşma da sağlayabilir.

Çene Ucu Botoksu: Geride duran kısa çene yapılarında kas yapısı baz alınarak çenenin daha belirgin hale gelmesi amacıyla yapılan botulinum toksin uygulamasıdır.

Boyun Botoksu: Kişilerde, gülüş esnasında belirginleşen boyun kaslarının hareketlerini kısıtlamak amacıyla yapılan botulinum toksin uygulamasıdır.

Migren Botoksu: Migren hastalarında, belirlenen doğru migren noktalarına yapılan botulinum toksin uygulamasıdır. Hastalığı geçirmemekle birlikte, kişinin ataklarını hafifletmektedir.

Terleme ( Hiperhidrozi ) Botoksu: Koltukaltı, avuç içi ve ayak altına uygulanan botulinum toksin uygulamasıdır. Ter bezlerine veya kişinin sağlığına herhangi bir zararı olmamakla birlikte, kişinin terleme oranını azaltan uygulamadır.

Uygulama günü alkol, yeşil çay, kan sulandırıcı ve yüksek oranda şeker, kafein, sodyum ve sigara kullanımından kaçınmalıdır.

Uygulamadan sonraki 3 gün boyunca; sauna, hamam, spor ve ısıl işlemlerden kaçınmalı; denize ve havuza girmemelidir.

İşlemden sonraki 6 saat boyunca başını aşağıya doğru eğmemeli ve yüz üstü uzanmamalıdır.

Soğuk havadan ve makyajdan birkaç saat uzak durulmalıdır. Ayrıca ilk gün yüzünüze temas etmemeli ve masaj yapmamalısınız.

Ülkemizde Sağlık Bakanlı’ğı tarafından ve dünyada 70 ‘den fazla ülkede onaylı 2000’in üzerinde çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmakta ve her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.

Etkisi genelde 4 ile 6 ay kadar sürmektedir. Bazılarında bu süre daha uzunken, bazı kişilerde de daha kısa olabilmektedir. Etki süresi, kişilere göre değişebilmektedir.

Aynı alan için en az 4 ay, Maksimum 6 ay sonra etkisi kaybeden botoks, tekrar yaptırılabilir.

Yüz gençleştirmede etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkan Botoks uygulaması, olası komplikasyonlardan kaçınmak ve istenen sonucu elde etmek için, yüz anatomisini iyi bilen, mutlaka yeterli eğitim almış uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir.